Deze week ben ik dan eindelijk ook begonnen met datgene waarvoor ik hier gekomen ben: werken!
Ik werk in Taupo Medical Centre, een huisartsenpraktijk met 7 huisartsen en 4 (buitenlandse) waarnemers (uit Canada, VS en Nederland). Er naast staat een lab voor bloedonderzoek en pathologie en daarnaast weer een huisartsenpraktijk met ca. 6 huisartsen en een aantal waarnemers. Er is nog een andere praktijk in de stad, en met deze huisartsen worden ook alle diensten gedraaid.
De eerste dagen kreeg ik uitleg over het computersysteem, het alarm, de indeling van de kamers, etc. etc. Best nuttig allemaal, ik mocht elke middag op mijn kamer ‘oefenen’, maar dat had ik na een middag wel gezien. Dinsdagmiddag heb ik nog heel hard mijn best gedaan om me op die kamer nog nuttig te maken (alle protocollen door gelezen), maar woensdag vroeg ik toch of mijn spreekuur open gegooid mocht worden, want ik wilde nu echt patiënten gaan zien!
Dus heb ik nu drie dagdelen (ik had donderdag- en vrijdagmiddag vrij) spreekuur gedaan en dat beviel erg goed!
De patiënten wisten dat er een nieuwe dokter zou zijn en zuchten niet, zoals ze in Nederland weleens doen, dat ze weer een ander kregen. Ze kwamen met kleine klachten als hoesten en keelpijn, wilden dat ik even in de oren keek, of een ziek-brief voor het werk schreef (wat we in NL als huisarts dus niet mogen, maar hier moeten we dat doen) of een vervolgaanvraag voor een uitkering schreef.
Er moeten veel formulieren ingevuld worden, zelfs voor zoiets kleins als een insectenbeet. Iedereen is hier via de ACC (Accident Compensation Corporation) verzekerd tegen ongelukken. Alles wordt dan vergoed, maar er kan dan geen aanklacht meer ingediend worden. Hier vallen uiteraard auto-ongelukken, maar ook een val van een keukentrapje, het in je vinger snijden met een mes, een trap tegen de bank of een insectensteek onder. Je moet daarvoor wel verschillende formulieren invullen, wat is er gebeurd, wanneer en kan iemand nog werken of niet.
Normaliter betaald men bij ons in de praktijk NZ$17.50 (ca. €10, voor kinderen minder of gratis) voor een consult, maar door de ACC is het gratis. Dus zelfs voor een kleinigheid komt men dan langs.
Sowieso hoeft men in tegenstelling tot in Nederland wel het consult te betalen (huisartsenconsult kost de patiënt in NL niets), maar niet de vervolgonderzoeken (wat in NL weer van je eigen risico afgaat). In principe kost een bezoek aan de specialist ook niets, maar aangezien in de publieke sector de wachttijd erg lang kan zijn, kiezen veel mensen er dan voor om het zelf (of hun verzekering als ze die hebben, want is niet verplicht) te betalen.
Van de 11 artsen die er in onze praktijk dus rondlopen zijn er maar drie vrouw, dus je kan je voorstellen dat ik al aardig druk ben geweest met het maken van uitstrijkjes, kweekjes en wat dies meer zij. Gelukkig ook al een bultje weg mogen snijden!
Het HIS (huisartsinformatiesysteem voor diegenen die het wat zegt) is hier redelijk uitgebreid. Er zitten veel formulieren in en ook het formularium is eenvoudig te raadplegen. Het geeft duidelijke waarschuwingen als iemand een uitstrijkje moet laten maken (dit gaat niet via een landelijk netwerk, maar via de eigen HA), als men zijn risico op hart- en vaatziekten moet laten bepalen of als we nog niet weten of iemand rookt of niet. Alles moet bijgehouden worden en in wordt in statistieken gegoten. Je kan zien welke patiënten er in de wachtkamer zitten, hoe laat ze binnen kwamen en hoe lang ze al zitten te wachten en of ze afgerekend hebben toen ze naar buiten gingen.
Voor medicijnen moeten patiënten altijd NZ$5 per recept betalen, meer als de medicatie niet gesubsidieerd is. Daarom schrijf je in principe alleen medicatie voor die gesubsidieerd is, soms moet ik even uitzoeken welke dat dan is, want de namen zijn soms net wat anders. Het kostte me aardig wat moeite om de gesubsdieerde amoxicilline te vinden....
Een consult duurt tussen de 10-15 minuten en er is geen extra tijd ingebouwd voor telefoontjes. Dat gebeurt niet heel veel en anders doe je ze tussendoor. Sowieso zit de hele dag vol met consulten. In NL had ik vaak nog wel ergens een half uurtje om je administratie te doen, maar dit moet eigenlijk in je consulttijd.
Er wordt ook nauwelijks visite gereden. Sommige huisartsen hebben elke dag of week wel een visite, er is ook een huisarts met een redelijk jonge patientenpopulatie en hij heeft elke twee maanden een visite! Mensen betalen extra voor een dokter aan huis (kost zo’n NZ$50) en dit wordt meestal alleen bij geplande visites gedaan. In voorkomende spoedgevallen wordt er een ambulance gebeld. Omdat daar voor patiënten een prijskaartje aan hangt, hijst de patiënt zich dan meestal toch maar zelf in de auto en komt naar de praktijk.
Dit betekent ook dat de diensten bijna alleen uit consulten bestaan. Ik heb pas over 2 weken mijn eerste avonddienst, dus ik moet nog zien hoe het uitpakt in de praktijk. In principe ben je dan van 17-20u op een doordeweekse dag in de praktijk. Daarna kan je naar huis, maar tot 22u kan het callcenter (dat in Auckland, op zo’n 4.5uur rijden zit) bellen dat je nog moet iemand moet zien. Na 22u wordt je niet meer gebeld, tenzij de politie een dokter nodig heeft of een van de verpleeghuizen. Alle andere zaken gaan naar de spoedeisende hulp in het (kleine) ziekenhuis! Patiënten betalen voor een dienstconsult NZ$90 en ook voor ACC moet je in dit geval betalen.
Ik ben benieuwd hoe druk de diensten zullen zijn.
Een van de dingen waar ik dit jaar erg benieuwd naar ben is het verschil tussen de praktijkvoering in NL en NZ. Welk systeem werkt het beste? Wat is voor de patiënt het fijnst? Een financiële drempel om de huisarts te zien, maar daarna weinig kosten, of geen drempel om naar de huisarts te gaan maar wel enige kosten voor vervolgonderzoek?
Ik hoor graag meningen van andere(n) (huisartsen)!